Oricine poate sa isi ude gazonul sau gradina folosind un furtun si un aspersor oscilant. Poate fi si placut. O perioada. Pentru cei care se plictisesc de udat sau nu au timpul necesar, este nevoie de un sistem automatizat de udat / irigat
Avand in vedere ca o sursa de apa duce 1 - max 2 aspersoare simultan, trebuie sa impartim gradina pe mai multe zone si sa folosim mai multe aspersoare programate sa ude succesiv zonele.

P1060736

 

Dezvoltam un sistem de irigare automatizat low-cost, adica ieftin.  Desigur, exista pe piata in magazinele de bircolaj cateva variante (nu prea multe) de controllere de automatizare, dar preturile sunt destul de prohibitive. Orice produs cu automatizare de la Gardena (si nu numai) sare ca pret foarte mult, mai ales cand vine vorba de gazon.

 

In mare, sistemul de irigare automatizat are nevoie de:

 • o sursa de apa cu presiune (apa de la robinet, hidrofor, pompa)
 • mai multe valve (robineti automati) contorlati electric
 • furtune de 1/2 sau 3/4
 • aspersoare sau sistem de picurare, dupa caz
 • O UNITATE DE COMANDA (automatizare)
 • cabluri electrice de comanda

P1060732

 

Exista si robineti programabili individual, de 2 feluri: mecanic si electronic. Cei mecanici sunt cu timp, adica odata ce l-ai pornit manual vor functiona un anumit numar de minute si apoi se vor opri automat.  Cei electronici poti fi configurati sa porneasca si sa se opreasca automat, si reprezinta o solutie destul de ieftina daca este nevoie de 1-2 robineti.

Daca aspersoare, furtune gasim la un pret decent, problema apare la UNITATEA DE COMANDA, (controller-ul de irigatie) Aici de obicei se blocheaza lucrurile, pentru ca in general sunt foarte scumpe si/sau au putine canale (robineti controlabili).

Modulul de automatizare care il folosim noi nu costa asa mult, suporta 5 robineti (electrovalve) pe care ii poate comanda independent (adica pot functiona mai multi simultan). Daca este nevoie de mai multe zone, atunci este necesar un alt 2-lea controller.
Ele se programeaza destul de simplu, prin intermediul unui calculator, cu un cablu USB. Odata ce ii setam ora, mai trebuie setat programul de functionare a robinetilor (electrovalve de fapt).  Pot fi configurate sa porneasca si sa se opreasca la orice ora din zi/noapte.  Recomandam orele de seara/inceput de noapte pentru irigare, sau chiar noaptea daca nu deranjeaza eventualul zgomot.

P1060743

 

Robinetii (valvele) au racorduri de 1/2  (pot fi comandate si cu 3/4), au un singur sens de circulatie a apei, si trebuie racordate evident la o sursa de apa si pe partea cealalta la furtunul ce duce la aspersor. Robinetii sunt comandati printr-un cablu de 2 fire prin care circula un curent slab (12V), deci nu prezinta pericol de electrocutare.

P1060740      P1060733

 

Controllerul de irigatie se alimenteaza cu 12V DC (curent continuu). Amperajul necesar este 0.5A / robinet activ simultan.  De exemplu daca avem maxim 2 robineti activi simultan, avem nevoie de 1A

Programarea unitatii de comanta (controller): Unitatea suporta un numar foarte mare de programe (programul1, programul2, etc)

Pe un calculator, cu un program inclus trebuie programte orele la care dorim modificarea robinetilor, si incarcarea programului in unitatea de comanda cu ajutorul cablului USB

Exemplu program1:

 1. ora 22:00. porneste robinetul 1 de la gazonul din fata
 2. ora 22:30. opreste robinetul 1 si porneste robinetul 2 de la gazonul din lateral
 3. ora 23:00. opreste robinetul 2 si porneste robinetul 3 si robinetul 4 de la gradina
 4. ora 23:30 opreste robinetul 3, lasa pornit robinetul 4 si porneste robinetul 5 de la gradina
 5. ora 24: opreste robinetul 4 si 5  (deci toti robinetii sunt opriti)

Exemplu program2:

 1. ora 22: porneste robinetul 2
 2. ora 22:30 opreste robinetul 2

Dupa incarcarea celor 2 programe in controller vom putea comuta intre ele folosindu-ne de BUTOANELE de pe unitatea de comanda, FARA a fi necesara prezenta unui calculator.
Putem astfel avea programe de vara, programe de toamna, program de ploaie (unde udam doar acolo unde nu ajunge apa), sau orice alte programe avem nevoie

 

Daca aveti, sau doriti sa va faceti o gradina frumoasa, contactati-ne la telefon 0722475912 si vom gasi o solutie impreuna, la un pret bun.

 

P1060729

 

P1060737

 

Powered by OrdaSoft!